Başkan Saatcı; “Hüzün kokan yerlere bahar getirebiliriz” 09 Ekim 2018 Salı

Kayaköy'ün mübadele ile göç eden Yunan vatandaşların torunları, dünyanın dört bir yanından Fethiye'ye gelerek Kayaköy'ü gezip Kayaköy halkı ile hasret giderip gece de FBKM’de belgeseller ve filmler izlediler.

Yunanistan'ın Egaleo kentinden ve dünyanın değişik ülkelerinden Fethiye-Kayaköy'e gelen Rum vatandaşları dedelerinin yaşadığı kentte eski antik evleri gezip dolaştı. Bir dönem dedelerinin Türk vatandaşları ile birlikte yaşadığı Kayaköy'de yaşlı Türk vatandaşları ile sohbet eden Yunan vatandaşları, gece de Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi salonunda etkinliğe katıldı. Yunanistan'daki Likya Derneği'nin düzenlediği Kayaköy'den mübadele ile giden Rumların torunlarının Fethiye-Kayaköy buluşmasına yoğun katılım oldu. Belediye Kültür Merkezi salonundaki etkinliğe Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Başkan Yardımcısı Mete Atay, Egaleo kentinin Belediye Başkanı Birmpas Dimitrios, Yunanistan Turizm Bakanlığı eski Genel Müdürü Kostas Katsigiannis ile Yunanistan'dan gelen vatandaşlar ve Fethiye'den davetliler katıldı. Sunumların yapıldığı etkinlikte Kayaköy ile ilgili belgeseller ve eski Fethiye görüntüleri izletildi. Ayrıca Yunanistan'da çıkan yangının ardından Fethiye Belediyesi’nin Kayaköy'de gerçekleştirdiği anma gecesi de izletildi. Etkinlikte bir gün önce Kayaköy'de Rum vatandaşlarla buluşmanın ardından vefat eden Fethiye Belediye eski Başkanlarından Özer Olgun'un bir kısa konuşması izletilip ayrıca Batman'da şehit olan 8 askerimiz ve Özer Olgun için saygı duruşunda da bulunuldu.

''EGE DENİZİ, BARIŞ DENİZİ OLMALI''
Etkinlikte Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, sözlerine 'Özer Olgun'a Allah’tan rahmet dileyerek başladı. Başkan Saatcı; ''Başarılı işler yapan insanlar madden ölürler ama toplumun gözünde, toplumun nezdinde elbette yaşarlar. Özer ağabey de bu şahsiyetlerden bir tanesi. Mübadele hüzündür, bu çalışmalarla hüzün kokan yerlere belki bahar getirebiliriz. Kayaköy'den buradan giden kardeşlerimiz için neyse, Anadolu’ya gelmek zorunda kalanlar için de belki Selanik, Girit, İstanköy, Rodos, Balkanlar aynı anlamı ifade eder. Bir araya geldiğimiz zaman çok net görüyoruz ki aslında Yunanlı kardeşlerimiz için bizim anlaşamayacağımız hiçbir şey yok. Aynı coğrafyada aynı kültürde yaşamış insanlarız. İçkilerimiz, oyunumuz, kültürümüz hatta kızgınlıklarımız ve sevinçlerimiz birbirine çok benziyor. Önemli olan bu güzellikleri iki devletin Ege denizini bir barış denizi, barış suyu haline getirip sürdürebilmesidir. Bu tür çalışmaların bunlara vesile olmasını temenni ediyorum. Bu toplantıların devamını gerçekten destekliyorum. İki toplumun arasında güzelliklere vesile olmasını temenni ediyorum'' ifadelerini kullandı.

16.10.2018