Skip Navigation Links

Haber Detay


Kadınlar, Atatürk Anıtına Çelenk koydu


8 Mart Dünya Kadınlar Günü olması dolayısıyla Beşkaza Meydanı Atatürk Anıtı önünde çelenk koyma töreni yapıldı. Fethiye Belediyesi adına Başkan Vekili Melek Gözde Gürsoy Hoşafçı açıklamalarda bulundu.

Sivil Toplum Örgütlerini temsilcileri ve siyasi parti temsilcileri Atatürk Anıtı önüne çelenk koydu.

Fethiye Belediyesi adına Başkan Vekili Melek Gözde Gürsoy Hoşafçı konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Tarih eril düzenin yarattığı yanlış politik kararlar neticesinde savaşlarla dolu. Bugün tarih 8 Mart 2022 Dünya Kadınlar Günü’ne savaş ile giriyoruz. Her savaşın silah sanayicileri ve destekleyicileri dışında kazananı yoktur. Ancak başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere kaybedeni çoktur. Dünyadaki toplam mülteci sayısının %80’ini kadınlar oluşturuyor. Soyut barış temennilerinden öte biz kadınlar kalıcı barış istiyoruz ve bu barışı hemen şimdi istiyoruz.

Eril zihniyetin tahakkümü dünyada sadece savaşlara sebep olmuyor. Aynı zihniyet sosyal, siyasal, ekonomik alanda sokakta, tarlada, iş yaşamında evde kadın üzerine tahakküm kuruyor. Türkiye’de 2020 yılında 300 kadın cinayeti işlendi. 2021 yılında 280 kadın öldürüldü, 217 kadın şüpheli olarak ölü bulundu. Peki ne yapıldı? Tecavüz, taciz ve şiddetin tüm türleri ile mücadeleyi kapsayan İstanbul Sözleşmesi’nden imza çekilme kararı alındı. Şimdi de Türk Medeni Kanunu’nda zaten olmayan İstanbul Sözleşmesi ile düzenlenen ‘kravat indirimi’ kaldırılıyor denilerek reform vurgusu yapılıyor.

Ve son günlerde nafaka hakkımız tartışılıyor. Nafakada yapılacak medeni kanun değişikliği anayasanın laiklik ilkesine aykırıdır ve dahası ekonomik krizin ortasında binlerce kadını yoksul bırakmaktır.

Görülmeyeni ücretlendirilmeyen ev emeği dahil dünyada toplam işlerin yüzde 66’sını kadınlar yapmaktadır. Buna karşın dünyadaki toplam mal varlığının %5’i kadının, kalan  %95’i erkeğin üzerinedir. Ve dolayısı ile ekonomik güç kimin elindeyse siyasal güç de onun elinde olmaktadır.

Çocuklarımıza bırakacağımız somut ve somut olmayan miraslarımız var. Ranta kurban etmeyeceğiz, binlerce yıldır bize hayat veren zeytinimiz var vermeyeceğiz, anayasal eşitlik ve laiklik ilkesinden nafaka hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz, kadın cinayetleri politiktir demeye devam edeceğiz.

Türkiye’nin ve dünyanın geleceğine dair biz kadınlar olmadan bizim adımıza karar alınamaz. Savaşsız, şiddetsiz özgür, eşit bir dünyayı için biz kadınlar amasız, bahanesiz mücadeleyi güçlendireceğiz. Yaşasın kadın dayanışması”