Skip Navigation Links

Haber Detay


ŞEHİT FETHİ BEY ÖLÜMÜNÜN 110. YILINDA ANILDI


Fethiye’ye ismini veren ve Türk havacılık tarihinin ilk pilotlarından olan Şehit Yüzbaşı Tayyareci Fethi Bey için vefatının 110. yılı dolayısıyla Fethiye’de anma töreni düzenlendi. Törende; Türk Hava Kurumu ve SOLOTÜRK’ün saygı uçuşunu binlerce kişi izledi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Türk Hava Kurumu (THK) Fethiye Şubesi Genç Kanatlar öğrencisi Tuğba Sevim, “Hava şehidimizin günü bugün” adlı şiiri okudu.

THK Fethiye Şube Müdürü Mustafa Özkaya; Şehit Fethi Bey ile tüm şehitleri anarak konuşmasına başladı. THK’nun faaliyetlerine değinen Özkaya, Şehit Fethi Bey ile ilgili tarihsel bilgileri paylaştı.  Özkaya, “Fethi Bey’in vefatı o dönemde ülkede büyük üzüntüye yol açmıştır. Ancak Işıklar Ülkesi olarak bilinen Meğri kasabasının isminin Fethiye olarak değiştirilmesi için görüşülmüş ve kabul görmüştür. Atatürk’ün ‘İstiklal Göklerdedir’ diyerek tam 99 yıl önce kurduğu Türk Hava Kurumu, Atatürk’ün gösterdiği yolda çalışmalarına devam etmektedir” dedi.

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ise, “Havacılığın ilk şehidi, şehrimize ismini veren Fethi Bey’i anmak için buradayız. Ulusal havacılığın sembolü ve öncüleri olan kahramanlarımızın adı, Fethiye adıyla yaşamaya devam edecek. Gençlerimiz de bizden sonra ismini yaşatmaya devam edecek” dedi. Mithat Cemal Kuntay’ın şiirini okuyan Karaca, “Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak, eğer uğrunda ölen varsa, vatandır” mısralarında ifadesini bulan biçimde toprak ve ulus bekası için hayatlarını feda eden şehitler ülkesiyiz biz” dedi.

ALİM KARACA’DAN BETHÇET SAATCI’YA TEŞEKKÜR

Savunma sanayindeki gelişmelere dikkat çeken Karaca, “İnsansız araçların bizim üniter devlet yapımıza kasteden teröristlere karşı ne kadar başarılı olduğunu görüyoruz. Savunma sanayine katkı sağlayan tüm komutan ve mühendislerimize çok teşekkür ederim” dedi. Şehit Fethi Bey ile ilgili tarihi bilgileri katılımcılarla paylaşan Karaca, “Anıtın ve bu güzel parkın yapılmasında önceki belediye başkanımızın büyük emeği var. Kendilerini davet ettik, sanırım kendisi burada, nerede olduğunu göremiyorum. Onun için sayın başkanımıza da teşekkür ediyorum” dedi.

Fethiye Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş ise, “Doğal güzellikleriyle olduğu kadar, tarihiyle ve ismiyle de güzel olan Fethiye’mize ismini kazandıran Yüzbaşı Şehit Fethi Bey’in 110. ölüm yıldönümü dolayısıyla biraraya geldik. Muğla’nın en büyük ilçelerinden birisi olan Fethiye’miz, uzun yıllar Meğri olarak adlandırıldıktan sonra Yüzbaşı Fethi Bey’in şehit düşmesinin ardından Fethiye ismini almıştır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından ilk önce THK pilotları tarafından Saygı Uçuşu gerçekleştirildi. Paramotorların geçişi vatandaşlar tarafından uzun süre alkışlandı.

Türk Hava Kuvvetleri 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'na bağlı gösteri ekibi SOLOTÜRK ise saat: 12.15’de Şehit Fethi Bey Parkı’nda saygı uçuşu gerçekleştirdi. Muhteşem gösteride, 1200 km hıza yükselen SOLOTÜRK, Fethiye Körfezi, Şehit Fethi Bey Parkı ve ilçe merkezi üzerinden alçak uçuş yaptı.