Skip Navigation Links

Haber Detay


Karaca, “Fethiye’nin tanıtımı için tüm desteği vermeye hazırız”


Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın (FTSO) kardeş odası Makedonya-Türkiye Ticaret Odası (MATTO) ile birlikte düzenlediği Kuzey Makedonya ve Balkan ülkeleriyle Fethiye arasında turizm tanıtımı programı kapsamında Makedonya’daki tur operatörleri, Fethiye konaklama sektörü temsilcileri bir araya geldi.

 

Kuzey Makedonya ile Fethiye arasında turizm işbirliğini arttırmak amacıyla atılacak adımların değerlendirildiği Makedonya ve Fethiye turizm sektörü temsilcileri toplantısına, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, FTSO Meclis Başkanı Kemal Hıra, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ramazan Dim, MATTO Yönetim Kurulu Üyesi Maksut Karayalçın, İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İlkay Tugay, FTSO Yönetim Kurulu üyeleri Emre Başaran, Halil İbrahim Öztürk, Süleyman Kaya, Veli Önver, Fethiye Turizm Danışma Bürosu Müdürü Saffet Dündar, Dalaman YDA Dalaman Havalimanı Operasyonlar ve Gelirler Direktörü Orçun Sungur, MATTO İcra Müdürü Şahbaz Molaliev, FTSO Genel Sekreteri Ezgi Kullukçu, İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yarımcısı Ali Kaçar, Yönetim Kurulu üyeleri Cenk Ammiler, Barış İbiş, Göcek Halk Meclisi Başkan Yardımcısı Onur Ugan ile Fethiye ve Kuzey Makedonya’nın turizm aktörleri katıldı.

 

Dim: “Turist akışı için uçak seferlerinin başlaması önemli”
Sundia Exclusive By Liberty Fethiye Otel’de 29 Kasım 2022 tarihinde düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan FTSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ramazan Dim, Makedon turizm acenteleri ile kardeş oda MATTO temsilcilerini Fethiye’de ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, FTSO ile MATTO kardeş oda protokolünün iki ülke arasında yeni bir köprü kurduğunu söyledi.

 

“İki ülke arasındaki tarihi ve kültürel bağlar nedeniyle güçlü başlayan ve hızla ilerleyen kardeş oda çalışmalarımızın, karşılıklı uçak seferlerinin başlamasıyla turizm ve ticari ilişkilerimizin ivme kazanacağına inanıyorum. Fethiye ile Üsküp arasında ticari ilişkilerin gelişmesi için en önemli iki konu ulaşım ve tanıtım. Bu nedenle Fethiye ile Üsküp arasındaki uçak seferlerinin bir an önce başlaması büyük önem arz ediyor. Bu konuda önemli bir yol kat ettik. Cumhuriyetimizin 100. Yılı olan 2023 yılında Dalaman-Üsküp seferlerinin başlaması da çok anlamlı olacak. Bundan sonraki aşamada Kardeş Oda olarak birlikte yürüteceğimiz tanıtım çalışmalarıyla ‘Balkan Çanağı’ ile Fethiye arasında turist akışının sağlanması konusunda ciddi adımlar atılacağına inancımız tam.

 

Kardeş Oda olarak başlattığımız görüşmelerin, girişime dönüşmesi ve iki ülke, iki bölge arasında önce turizm sonra diğer ticaret alanlarında da devam etmesini çok önemsiyoruz. Sırada Kaya incirimiz, Fethiye domatesi, zeytin ve zeytinyağımız, balımız, Seydikemer alabalığımız var. Ürettiklerimizi sizinle paylaşmak için heyecanlıyız. MATTO ile FTSO arasındaki Kardeş Oda protokolü çerçevesinde, turizmle başlayan işbirliğinin potansiyel diğer sektörlerle de devam etmesini temenni ediyorum.”

 

Karayalçın: “Fethiye önemli bir destinasyon”

MATTO Yönetim Kurulu Üyesi Maksut Karayalçın da toplantıda yaptığı konuşmada MATTO’nun 2008 yılında kurulduğunu belirterek, “MATTO’nun kurulduğu tarihte Türkiye ile Makedonya arasındaki ticaret 50 milyon dolardı. Bu süreç içinde MATTO’nun çalışmalarıyla ticaret hacmi 600 milyon dolara ulaştı. Hedefimiz bu rakamı 1 milyar dolara çıkarmak. Yasal düzenlemelerin çıkarılmasında da söz sahibi olan MATTO kuruluşundan bu yana Makedonya ekonomisine doğrudan katkı sağlamaktadır. MATTO, Türkiye’deki TÜSİAD’a karşılık gelen bir yapı. Üyelerimizin yüzde 70’ini kurumsal şirketler oluşturmakta.“ dedi.

 

Geçen yıl Makedonya’dan Bodrum ve Antalya’ya direkt uçak seferlerinin başladığını vurgulayan Maksut Karayalçın, Dalaman havalimanın Fethiye’nin de içinde bulunduğu çok geniş bir destinasyona hitap ettiğini vurgulayarak, “Dolayısıyla Makedonya’dan Dalaman Havalimanına turist gelmesinin daha doğru olacağı inancıyla görüşmelerimizi başlattık. THY’nın da desteğiyle yürütülen bu çalışmanın sonunda Dalaman seferlerini 2023 yılında başlatmayı hedefliyoruz.”

 

Karaca: “Makedon dostlarımızı 2023’te Fethiye’de görmek isteriz”

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca da Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ile işbirliği içinde güzel işler yaptıklarını ve birlikte uyum içinde çalıştıklarının altını çizerek, Fethiye’nin tanıtımı için Belediye olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Karaca, “Bugüne kadar Makedon turistleri bölgemizde göremedik. Fethiye’ye bu yıl toplam 1 milyon 388 bin kişi giriş yapmış. Bu rakamda İngilizler ilk sırada, Ruslar ikinci sırada yer alıyor. Önümüzdeki yıl uçuşların da başlamasıyla Makedon dostlarımızı Fethiye’nin farklı destinasyonlarında görmek isteriz.” diye konuştu.  

 

Toplantıda daha sonra Fethiye Turizm Danışma Bürosu Müdürü Saffet Dündar, Fethiye’ye ilişkin turizm istatistikleri ve destinasyonlarını tanıtan bir sunum yaptı. Toplantı, konuk acente temsilcilerinin ve Fethiye konaklama sektörü temsilcilerinin karşılıklı soru-cevapları ile devam etti. İşbirliği toplantısında, uçak seferlerinin başlaması, turist akışı için yapılması gerekenler ve beklentiler, tanıtım faaliyetlerine ağırlık verilmesi ve acenteler arası bağlar ele alındı. İkili görüşmelerle devam eden toplantı, günün anısına plaket sunulması ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.