Skip Navigation Links

Haber Detay


Tarım Fuarı kapılarını açtı


Agritech Fethiye, Tarım, Hayvancılık, Seracılık, Gıda İhtisas Fuarı’nın açılışı gerçekleştirildi.

Çamköy’de gerçekleştirilen fuar alanına, ilk açılış gününde katılım yoğun oldu. Fuara, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat,  Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Siyasi Parti Temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri, üretici ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Osman Çıralı ve Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, fuarın Fethiye ve bölgesine hayırlı olmasını dilediler. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ise, “Muğla’ya yakışan bir fuar alanı yapmamız gerekiyor. Bu bölge sadece turizm değil, tarım ile de geçimini sağlıyor. Bakanlığımız, Belediyelerimiz ve STK’larımız üretim için çaba gösteriyorlar. Küresel iklim felaketi ve ardından Covid Salgını ile tarım zor günler geçiriyor. Kimsenin ‘üretmeyin’ demeye hakkı yok. Gelecek tarımda… Geleceğimiz olan evlatlarımıza sorumluluğumuz var. Ve bu noktada çalışıyoruz” dedi.

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca açılışta yaptığı konuşmada, “Bölgemiz her ne kadar turizm bölgesi olarak görülse de, yüzde 35’lik dilimi ise tarım ile ilgilenmektedir. Pandemiden dolayı 2 yıldır turizm ve tarım yaralar aldı. Aldığımız bilgiler doğrultusunda turizm açısından rekor kıracağımız bir sezon olacak. Tarım açısından girdiler çok ciddi artmış durumda. Ziyaretle uğraşan bir insan olarak bu kadar maliyetin yüksek olduğu bir dönem görmedim. Sürekli zamlar geliyor. Yarın fiyatın ne olacağı belli değil. İhaleler yapıyoruz, ihaleye giren kimse yok. Çünkü fiyatların ne olacağı belli değil. Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman Gürün ile tarım ile ilgili adımlar attık, atıyoruz. Kooperatifler aracılığı ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Coğrafi işaretleri aldık, almaya devam ediyoruz. 180 dönüm arazi üzerinde ekim ve dikimler gerçekleştirerek, Fethiye ekonomisine kazandırıyoruz. Üzüm mamulleri sirke ve şarap fabrikasını Yeşilüzümlü’ye yapacağız. Ülkemizde ayçiçek yağı ile ilgili bile kriz oluştu. Üretime devam edeceğiz” dedi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün yaptığı konuşmada, “Yenilikleri ortaya koyan, çiftçinin araç, gereç v.b. ihtiyaçlarını karşılayan önemli bir fuar. Pazarlayabilmek için de imkan sağlıyor. Son 10 yılda tarıma verilen öncelik biraz geriye gidiyor. Dolayısıyla tarımla uğraşan köylümüz ürettiği malı, daha düşük fiyata veya eşit fiyata satmak zorunda kalıyor. Bu yürütülebilir bir denge değildir. Mutlaka çiftçimizin girdilerini süspanse edeceğiz veya ürettiği rakamın üstünde satmasını sağlayacağız. İlerleyen yıllarda tarımla ilgili kaotik bir ortam ile karşı karşıya kalma ihtimalimiz oldukça yüksek. Önümüzdeki yıllarda tedbirler alınmazsa, sıkıntı yaşayabiliriz. Tarım topraklarımız duruyor. Yapılacak bir programla üretip, tüketen ve hatta fazlasını satan bir ülke olmalıyız” dedi.

Konuşmaların ardından fuarın açılışı gerçekleştirildi. Fethiye Belediyesi ve Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafında fuarda açılan stant ilgi gördü. Protokol üyeleri tüm stantları gezerek, fuarın ilçeye ve bölgeye hayırlar getirmesini diledi. Likya Kadın Kooperatifi’nin standı ve ürünleri büyük ilgi gören stantlar arasında yer aldı.